Koronavirüsle hayatımıza giren kelimeler !

Bir virüsün hayatımızı bu kadar değiştireceğini söyleseler inanmazdık fakat "Koronavirüs" hayatımıza birçok kelime soktu bakalım onlar neler ?3 min


2

Son birkaç ayda hayatımıza çok fazla şey değişti buna en büyük etken olan şüphesiz “Koronavirüs” diyebiliriz.. Peki neler değişti; öncelikle yaşayış tarzımız değişti sosyal yaşantımız tam anlamıyla farklı bir hal aldı daha sonra hayatımıza daha önce hiç duymadığımız kelimeler geldi, sizler için bizde o kelimeleri derledik..


Sosyal İzolasyon ?Sağlık Bakanlığı’ nın Türkiye’ de “Koronavirüs” hastalığının gözükmesini açıklaması üzerine sürekli söylenen kelime “Sosyal İzolasyon” nedir?

Sosyal izolasyon, grip ve tüberküloz gibi havadan bulaşan hastalıkların yayılmasının önüne geçmek için kişinin kendini toplumdan kısmi veya tamamen uzaklaştırmasıdır. Sosyal izolasyonda okul, festival, toplu taşıma araçlarının, bankaların ve marketlerin kapanışları gibi uygulamalar yapılır.

Kendini izole etmek İngiltere’ deki kullanımı ile esas olarak evde kalmak ve egzersiz yapma dışında evden çıkmamak olarak tarif ediliyor. Okula, işe gitmiyor kamusal alanlara girmiyorsunuz.


Plato nedir?

Plato dönemi genellikle diyetisyenlerin kullandığı bir terimdir. Kilo vermenin durduğu dönem plato dönemi adı verilmektedir.

Bu virüste bahsedilen nokta durmaya başladığı durağanlaştığı döneme girildiğinden bahsedilmektedir.


Pandemi nedir?Pandemi; dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isimdir.


Plazma nedir?

Plazma hücreleri, plazma B hücreleri ya da plazmositler; organizmanın sıvısal dirençliliğinde çok önemli rol oynayan, antikorları salgılayan immün sistem hücreleridir.

Bu tedavi şu şekilde uygulanır; hastalığı geçirmiş kişiler kan verir ve kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan plazma, aferez cihazında ayrıştırılacak ve diğer bileşenlerle başkasına verilir.


Pet Çekimi nedir?

Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT)  teknolojisi, bilgisayarlı tomografi (CT) ile birleştirilerek, bir çok hastalığın teşhisine olanak sağlayan ve bu alanda dünyada kullanılan en ileri teknoloji tıbbi görüntüleme yöntemidir.


KİT nedir ?

Hastalığın bulaşıp bulaşmadığını öğrenmek için yapılan test aletine denir. Sonucuna göre pozitif ya da negatif çıkan hastalığı anlaşılmaya yarayan alet.


Filyasyon nedir?Bulaşıcı hastalık varlığında, hastalık taşıyan kişinin temas ettiği herkesin o hastalık açısından taranmasıdır.

Ayrıca sizler için daha detalı bir biçimde “Filyasyonla” ilgili başlığı Sağlık Bakanlığı’ nın yayınladığı videoya bu içerikten ulaşabilirsiniz.

https://www.oldumu.com/pandemi-durumunda-filyasyon-nedir/

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

2
holigans

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir