Dedikonun Faydaları !

Biz ona dedikodu demeyelim de bilgi alışverişi diyelim.4 min


0

Öncelikle dedikodu nedir onu biraz inceleyelim; Dedikodu başkalarının kişisel ve özel konuları hakkında yapılan konuşmalardır. Dedikodu bazen gerçek olaylar ve konular hakkında olsa da, genellikle kişiler arasında konuşulduğundan, kişilerin birbirlerine olayı veya haberi iletimi sırasında yanlışlıklar ve çarpıklıklar içermektedir.


Bilimsel açıdan dedikodu ?

Ahlaki açıdan yapılmaması istenen dedikodu, bilim adamları tarafından incelendiğinde ortaya garip gerçekler çıktı. Bilim adamları, haksızlığa ve yanlışlıklara karşı yapılan dedikodunun stresi azalttığını keşfettiler. İşte dedikodunun faydaları… Kaliforniya Üniversitesi psikoloji bölümü bir test uygulaması yaptı. Buna göre, karşılıklı güvene dayanan ve para kazanılan bir oyunda oyuncuların hile yapmasına verdikleri tepki ölçüldü. Yaklaşık 50 denek, diğer iki kişinin oyununu seyretti. Oyunculardan biri hile yapınca izleyen deneklerin kalp atışları ve solunumları hızlandı. Oyuncu değişimi yapılırken izleyen denekler hileci oyuncuya karşı yeni gelen oyuncuyu uyardı. Hile yapanın davranışı ile ilgili diğer deneklerle dedikodu yapılması deneklerin kalp atışlarını ve solunumlarını yavaşlattı. Üstelik kendilerini çok daha iyi hissettiklerini söylediler. Yapılan ikinci deneyde, daha az sosyal olan kişilerin hile yapanlardan rahatsız olduğu bir sonraki yarışmacıyı uyarma ihtiyacına girdiği ortaya çıktı.

Deneklere konuşursanız para kaybedersiniz denildiği halde denekler para kaybetmeyi göze alarak konuşmak istediler ve dedikodu yaptılar. Son testte 300 kişi alındı. 50 dolar değerinde jetonlar ellerine verildi. Oyunu kazanırlarsa jetonların onlara verileceği söylendi. Deney öncesinde anketlerde egoist çıkanlar dahil olmak üzere hile yapanların hakkında konuşma yaptılar. Böylece bilim adamları, hakkında konuşulacağının bilinmesinin denekleri daha sosyal yaptığını ortaya çıkarmış oldu.


Toplumsal olarak kendimizi düzeltmemizi sağlar!Mantık olarak düşünücek olursak; bir grup içindeki herkesi teker teker gözlemlemek çok zor ve imkansız bir iştir fakat küçük fısıltılarla bir grup ya da kişi hakkında bilgi almak daha kolay bir iştir.

Buna göre bu fısıltıların olduğu bir yapılaşmayı düşündüğümüzde herkes kendine çeki düzen hareketlerine daha fazla aşırı dikkatli olunması sağlanabilir.


En eski geleneklerdendir ?Dedikodu ya da diğer adıyla gıybet dediğimiz kelime, insan doğasının ve dilin icadından bu yana var olan insani ilişkileri güçlendiren kültüre yön veren en eski geleneklerimizden biridir. Kısaca ortaklaşa paylaşım ve kolay bilgi alışverişi manasınada gelmektedir.


Bazı durumlarda dosta güven düşmana korku salabilir ?Mesela yeni bir işe başladınız kimin nasıl yapıda olduğuna hakim değilsiniz fakat dedikoduyla herkes hakkında fikir elde edebilirsiniz kolaylıkla ya da borç verdiğiniz bir size parasını geri vermemektedir başkasını bunun için uyarabilirsiniz düzgün işlerde kullandığınızda çok faydalı bilgiler elde edebilirsiniz!


İbretlik hikayeler..Bilgece nasihatler, kısa öyküler, yaşanmış hikayeler bu öğretilerin çoğu dost meclisinde yapmış olduğunuz gıybetlerden çıkabilir.


Sadece kadınlar mı dedikodu yapıyor ?Dedikodunun bu kötü şöhreti sıklıkla kadınlarla birlikte anılmasına rağmen yapılan bir araştırma erkeklerin de en az kadınlar kadar dedikoducu olduğunu ortaya çıkardı. Buna pek de şaşırmamak gerekir, çünkü insan doğasının bir parçası olan bir durumdan bahsediyoruz.

Kadın ya da erkek olun, sosyal hayatımız içine girebilecek her türlü konuyla ilgili sürekli çevremizdeki insanlarla etkileşim ve iletişim içerisindeyiz. Hal böyle olunca ‘dedikoducu’nun cinsiyeti pek de olmuyor. Erkeklerin yaptığı muhabbette de işten güçten, sevgiliden, maçtan konuştuktan sonra ‘Burak, kız arkadaşı İpek’i aldatmış abi’ diye başlayan konular illa ki açılıyor. Bu yüzden yaptığımız sohbetlerin içinde az çok, iyi ya da kötü mutlaka dedikodu barınıyor.


Sonuç olarak;İnsanları üzmeden kırmadan yapılan yapıcı eleştiriler ya da konuşmalar kişilere fayda sağlayabilir. Günümüzde kırılan kalbi toparlamak zordur bu uüzden hassas davrandığımız sürece kolayca sosyalleşebilecek bir unsur olabilir.

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

0
holigans

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir